Transfer Station: Low-Impact Development

When a solid waste management company decided to modify its operations to increase throughput at its Allenstown, New Hampshire transfer station, they asked GeoInsight to develop a low-impact, cost-effective, community-friendly upgrade solution.

 

Located adjacent to a residential neighborhood, the commercially-zoned facility faced an active community group, which was petitioning against the transfer increase. The major compliant the residential abutters made of the existing facility was its noise and periodic odor. Initial attempts by the solid waste management company to install a taller fence and increase the use of odor control devices at the facility were met with frustration by the neighbors.

 

GeoInsight applied its understanding of low-impact development (LID) principles to remedy the conflict, proposing the use of a vegetated screen and filter to better manage the noise and odors, creating a park-like border between the residential community and transfer station.

 

In collaboration with a landscape architect, GeoInsight used select trees to filter odors (e.g., mugo pine and Norway spruce) and perennial plants (e.g., Periwinkle and Shasta daisy) to add color and fragrance during the growing season. Additionally, GeoInsight prepared a grading plan to raise the topography along the facility boundary, effectively shielding noise and requiring a shorter 6-foot security fence. Architectural renderings, which accented the existing silo and barn structure and demonstrating the vegetated fence in full bloom, were presented at public meetings. The proposed LID fence was met with great acceptance by the abutters and permitting of the facility was ultimately approved by the Town.

Ask an Expert

Let us provide you with an expert answer or opinion to your project questions.

Ask your question »

Relevant Tags

  • low-impact development
  • Sustainability
  • Waste Management
  • Civil Engineering
  • community involvement
  • process optimization